Klaar. De carrière van Peter Sagan is klaar. Peter de Grote is afgestapt, uitgefietst en uitgedaan. Uitgespeeld, beter gezegd. De ooit geprezen en gedragen wielerheld uit ‘saaiere tijden’ ging zienderogen achteruit in de herfst van zijn carrière. Een treffender voorbeeld van een carrière die als een nachtkaars uitgaat is er niet. Maar nu is het klaar en tijd om terug te blikken op een van de meest spraakmakende wielercarrières ooit.


Foto: Pauline Ballet / ASO


Bij Sagan denk ik terug aan Richmond 2015, waar hij voor het eerst wereldkampioen werd. Bij Sagan denk ik terug aan de Tour van 2012, toen hij bij zijn debuut direct twee ritten en het groen won. Bij Sagan denk ik terug aan Gent – Wevelgem 2013, waar hij kwam, zag en al ‘wheely-end’ won. Bij Sagan denk ik terug aan de Tour van 2015, waar hij keer op keer de show stal zonder ook maar één etappe te winnen. Bij Sagan denk ik terug aan Doha 2016, waar hij Cavendish versloeg in de sprint om de wereldtitel. Kortom, bij Sagan denk ik terug aan heel veel glorieuze kunststukjes.

Toch kreeg ‘The Tourminator’ te maken met flink wat kritiek. Zo was hij vaak betrokken bij nare valpartijen in de massasprint. Door zijn indrukwekkende stuurmanskunsten was hij de meester van het positioneren. Niemand manoeuvreerde zich  beter tussen de geblokte sprinters door dan hij. Echter, Sagan ging hierin soms te ver, met grote gevaren voor zijn collega’s tot gevolg. Het leverde hem meermaals een diskwalificatie op. Ergens kun je dus zeggen dat hij té goed kon sturen…

Ongeëvenaard

Door de huidige generatie toppers wordt de carrière van Peter Sagan de laatste tijd ietwat ondergewaardeerd. Niet gek, aangezien we tegenwoordig de ene na de andere spektakelkoers zien. Toch staat het palmares van Sagan als een huis en is het op veel fronten ongeëvenaard. De Slowaak won zeven keer de groene trui. Zeven keer! Hij werd drie keer op rij wereldkampioen. Drie keer op rij! Hij won de Ronde van Vlaanderen én Parijs – Roubaix. De Ronde én Roubaix! Hij won twaalf ritzeges in de Tour de France. Twaalf ritzeges! Een combinatie van cijfers waar bijvoorbeeld Wout Van Aert bij lange na niet aan kan tippen en waarmee Sagan tot de groep allergrootste allertijden behoort.

Sagan was een rockster. Een rockster op een podium vol kerkkoorzangers. Hij paste er totaal niet thuis, maar het was een verademing om naar te kijken. In een tijd waarin Team Sky de koers overal lamlegde, gooide Sagan overal waar het kon de knuppel in het hoenderhok. Niet alleen op, maar vaak ook naast de fiets. Hij deed vooral waar hij zelf zin in had. Wheely’s, billenknijpen, zijn haar laten groeien, zijn haar millimeteren, zijn ringbaard groen spuiten. Hij deed het allemaal. Hij stal de show, waar hij ook was. Sagan was en is als een sieraad voor de wielersport. Hij zal de boeken in gaan als een welkome tegenhanger van het wielertijdperk waarin hij actief was.

Bedankt Peter. Peter de Grote. Het ga je goed!   

Ik volg de wielersport al vanaf eind jaren '90 en sindsdien elk jaar weer een beetje fanatieker. Daarnaast schrijf ik graag en vind ik het leuk om digitaal creatief bezig te zijn. Dit komt samen op Wielervisie, waar ik met passie mijn visie op de wielersport deel.

Leon Janssen, 32 jaar