// LA VUELTA 2023

// VOORBESCHOUWING

  • Door: Leon Janssen
  • Foto: Unipublic / Charly López
Wie wordt de opvolger van Remco Evenepoel en kroont zich tot eindwinnaar van de Ronde van Spanje 2023? Of weet de kersverse wereldkampioen tijdrijden zijn titel met verve te verdedigen tegenover onder meer Jonas Vingegaard en Primoz Roglic? Het belooft een prachtige strijd te worden met etappes om van te smullen. Bekijk hierbeneden het parcours van de Vuelta, de selecties, de blikvangers (klassementsrenners, sprinters en one’s to watch) en de voorspelling van Wielervisie.
Alle etappes en de favorieten per rit:
01 / za. 26-08 / Barcelona – Barcelona (TTT)

Zoals wel vaker wordt ook dit jaar de Ronde van Spanje afgetrapt met een ploegentijdrit. Dat gebeurt dit jaar in Barcelona. De chronorace in de Catalaanse hoofdstad is een kleine vijftien kilometer lang en stuurt de ploegen langs de mooiste plekken van de stad. 

Omdat de ploegentijdrit niet erg lang is, zullen de verschillen tussen de topploegen klein blijven, al gaan de kleinere ploegen na vandaag al tegen een flinke achterstand aankijken. Dankzij de aanwezige hardrijders en klassementsrenners binnen de selecties zijn Jumbo, Quickstep, Ineos en UAE de grote favorieten. Daarnaast zijn ploegen als Jayco en Bora ook gevaarlijke klanten voor vandaag, aangezien zij altijd goed zijn in ploegentijdritten. 

Favorieten: Jumbo Visma / Soudal Quickstep / Ineos Grenadiers / Team Jayco / UAE Team Emirates

02 / zo. 27-08 / Mataró > Barcelona

Ook in de tweede etappe staat Barcelona centraal. De Catalaanse hoofdstad is de finishplaats van vandaag en gaat een puncheur als winnaar krijgen. De finale is namelijk erg venijnig, met de beklimming van de roemruchte Montjuïc op slechts een kleine 4 kilometer van de finish. 

Naast de listige Montjuïc is ook de finishstraat oplopend en dus op maat voor de explosieve mannen. Hierdoor lijkt deze etappe een kolfje naar de hand van Primoz Roglic, die al vaker in zijn Vuelta-verleden won op dit soort aankomsten. Ook Evenepoel zal een gooi doen naar ritwinst, terwijl ook explosieve renners als Kron, Vendrame, Latour, Coquard en zelfs Ganna hier hoge ogen kunnen gooien. 

Favorieten: Primoz Roglic, Remco Evenepoel, Andreas Kron, Andrea Vendrame, Filippo Ganna

03 / ma. 28-08 / Súria > Arinsal. Andorra

Op dag drie van de Vuelta worden de renners voor het eerst de bergen ingestuurd. De rit gaat naar Andorra, waar de Coll d’Ordino en de beklimming naar Arinsal op het menu staan. De slotklim is met acht kilometer niet erg lang, maar wel erg listig met stroken tot wel 14%. 

De bergetappe van vandaag is niet erg lang en de verschillen in het klassement zijn op dag drie natuurlijk nog erg klein. De kans is dus heel groot dat we de Vuelta-favorieten vandaag zien strijden om de ritzege en de eerste rode trui. We gaan ook zien wie er écht aanspraak maken op de eindzege en – vooral – wie niet. In een vroege bergrit zoals deze zakt er altijd wel een grote naam doorheen en komt er altijd wel een verrassing bovendrijven. Maar ja… wie zijn dat deze keer? 

Favorieten: Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Remco Evenepoel, Eddie Dunbar, Max Poole

04 / di. 29-08 / Andorra la Vella > Tarrangona

Na de Catalaanse opening en de bergetappe in Andorra krijgen de renners op dag vier een ietwat rustigere etappe voorgeschoteld. De rit start nog in het kleine berstaatje, maar na één kilometer is de Vuelta alweer op eigen bodem. De rit eindigt na ruim 180 kilometer in Tarrangona, waar de sprinters een eerste kans krijgen. 

Hoewel dit op papier een aardige kans is voor de sprinters, zullen ook veel renners hier de aanval kiezen. Echte topsprinters zijn er niet, dus échte sprintersploegen zijn er ook niet. Bovendien gaat het in de finale in Tarrangona lichtjes bergop, dus een ‘gewone’ massasprint wordt het alvast niet. Toch lijkt de etappe niet lastig genoeg om een sprint te voorkomen. De finale lijkt bovendien op maat voor sterke sprinters als Coquard en Groves, die maar al te graag willen scoren vandaag. 

Favorieten: Juan Molano, Bryan Coquard, Marijn van den Berg, Kaden Groves en Matevsz Govekar

05 / wo. 30-08 / Morella > Burriana

Het profiel van de vijfde etappe lijkt een kopie van die van rit drie; opnieuw een glooiende rit met een paar hindernissen en een lange vlakke finale. Opnieuw een kans voor de sprinters? Ja en nee. Het profiel van de etappe tussen Morella en Burriana lijkt nét wat lastiger dan dat van een dag ervoor. 

De aanvallers zijn vandaag nét wat kansrijker dan gisteren, zo lijkt het. Dat komt niet alleen vanwege de beklimming van de Collado de la Iboila op ruim 50 kilometer van de finish, maar ook door het grillige profiel in het eerste deel van de rit. Hier krijgen aanvallers de kans om een mooie voorsprong op te bouwen, om vervolgens een spannende finale te rijden waar diverse scenario’s mogelijk zijn. 

Favorieten: Oier Lazkano, Thomas De Gendt, Julius van den Berg, Dries De Bondt en Fernando Barcélo

06 / do. 31-08 / La Vall d’Uixó > Pico del Buitre

Na de zware bergrit op dag drie volgt er op dag zes alweer een tweede pittige bergetappe. De renners finishen vandaag namelijk op de top van de Pico del Buitre (Javalambre). De slotklim is 10,9 kilometer lang en erg onregelmatig; er zitten relatief eenvoudige stroken tussen, maar ook meerdere passages van boven de 13% (!). Voer voor de explosieve klimmers dus! 

Omdat er op dag drie al gestreden is tussen de klassementsrenners en de verhoudingen al enigszins duidelijk zijn, is de kans aanwezig dat aanvallers vandaag de ruimte krijgen om te strijden om de ritzege. Dat zien we namelijk wel vaker in een bergrit in dit stadium van een grote ronde. Dus ondanks dat de Vuelta-favorieten hier een prachtig strijdtoneel voorgeschoteld krijgen, zal er een groep met aanvallers heir om de dagzege en leiderstrui gaan strijden. 

Favorieten: Lennard Kämna, Filippo Zana, Michael Storer, Juan Pedro Lopez en Lennert van Eetvelt

07 / vr. 01-09 / Utiel > Oliva

Op dag zeven van de Vuelta staat de op één na langste etappe op het programma. De rit gaat van Utiel naar Oliva en is ruim 200 kilometer lang. Net iets over de helft van de rit bereiken de renners Valencia, waarna de renners in het restant van de rit continu langs de kust rijden. In finishplaats Oliva ligt vervolgens een prachtige kans voor de sprinters. 

Daar waar het in etappe drie en vier nog allerminst zeker is over er sprake is van een massasprint, is dat vandaag wel. Vlakker dan dit worden de etappes bijna niet in Spanje, waarbij vooral het tweede langs de kust op maat is voor de sprinters en hun ploegen. Een koninklijke sprint met de beste sprinters in deze Vuelta is wat we gaan zien vandaag. 

Favorieten: Alberto Dainese, Gerben Thijssen, Juan Molano, Kaden Groves en Marijn van den Berg

08 / za. 02-09 / Dénia > Xorret de Catí

Op dag acht staat er een klassieke Vuelta-aankomst op het programma. Het wordt de zevende keer dat men finisht in Xorret de Cati, vlak na de gelijknamige helling. Deze slotklim is extreem lastig (4 kilometer aan ruim11% gemiddeld) met passages van boven de 20%. Eentje voor de echte kuitenbijters dus! 

De vorige winnaars in Xorret de Cati waren Julian Alaphilippe en David Moncoutié, terwijl ook Wout Poels – in de Ronde van Valencia weliswaar – hier ooit won. Steile-wand-klimmers zijn hier dus in het voordeel, net als vluchters overigens… 

Favorieten: Jésus Herrada, Wout Poels, Lenny Martinez, Santiago Buitrago en Einer Rubio

09 / zo. 03-09 / Cartagena > Collado de la Cruz

De openingsweek van de Ronde van Spanje wordt afgesloten met een bergetappe naar Collado de la Cruz de Caravaca. Hoewel, bergetappe… Zo lastig lijkt deze etappe niet als je naar het profielkaartje kijkt. Echter, de slotklim is super onregelmatig, waarbij volledig vlakke en dalende stroken zich in rap tempo afwisselen met loeisteile stroken van boven de 20%. 

De etappe in zijn geheel is niet erg lastig, waarmee controle hier goed mogelijk is. De kans is daarmee groot dat de klassementsrenners vandaag voor de dagzege strijden, voordat zij van een welverdiende rustdag gaan genieten. De grillige 8,9 kilometer lange slotklim is ideaal terrein voor explosieve klimmers, waarbij Roglic, Vingegaard en Evenepoel hier een mooie strijd kunnen laten zien samen met renners als Ayuso, Mas, Higuita en Vlasov. 

Favorieten: Primoz Roglic, Remco Evenepoel, Sergio Higuita, Jonas Vingegaard en Juan Ayuso 

10 / di. 05-09 / Valladolid > Valladolid (ITT)

Daags na de eerste rustdag staat de eerste en enige individuele tijdrit op het menu. De rit tegen de klok is ruim 25 kilometer lang en wordt afgelegd in en rond Valladolid. Het parcours is in het eerste gedeelte nog wat heuvelachtig en bochtig, maar twee-derde is vlak en ‘rechttoe-rechtaan’. 

Deze tijdrit is vanwege het parcours op maat van de échte tempobeulen. Kortom, Remco Evenepoel is toren-, toren-, torenhoog favoriet voor de dagzege vandaag. Dit is het terrein waar hij winst moet boeken op zijn concurrenten. Of de kersverse wereldkampioen tijdrijden ook écht veel winst boekt is nog maar de vraag, afgaande op hetgeen Ayuso, Vingegaard en Thomas hebben laten zien in tijdritten dit jaar… 

Favorieten: Remco Evenepoel, Filippo Ganna, Juan Ayuso, Jonas Vingegaard en Geraint Thomas

11 / wo. 06-09 / Lerma > La Laguna Negra

Nadat de klassementsrenners een tijdritduel hebben uitgevecht, mogen zij een dag later weer bergop gaan strijden om secondewinsten. De elfde etappe eindigt namelijk bergop na een beklimming van 6,5 kilometer met het venijn in de staart (laatste kilometers gaan boven de 10% omhoog). 

Buiten de slotklim om is dit een erg gemakkelijke etappe. De wegen zijn Spaans-vlak en er schuilt nergens gevaar… Alle ogen zijn dus gericht op de slotklim, waar in 2020 Daniel Martin won voor Roglic en Carapaz. Deze namen bevestigen de moeilijkheidsgraad van deze beklimming. Opletten geblazen dus voor de heren klassementsrenners! 

Favorieten: Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Eddie Dunbar, Enric Mas en Remco Evenepoel

12 / do. 07-09 / Ólvega > Zaragoza

Ze hebben er even op moeten wachten, maar in etappe twaalf krijgen de sprinters eindelijk weer een mooie kans. In de rit zelf – naar Zaragoza – hoeven zij overigens niet zo lang te wachten… De etappe is namelijk slechts 150 kilometer lang en gaat veelal bergaf. Een snelle etappe voor de snelle mannen dus! 

Wie denkt dat dit daarom een ‘saaie’ etappe wordt, kan bedrogen uitkomen. In deze regio heeft de wind namelijk vrij spel waarmee de kans op waaiers als een wolk boven het peloton hangt. Het kan gaan zorgen voor een extra element in de klassementsstrijd, of gewoon voor een hele boeiende etappe… Desalniettemin zal er een sprinter gaan winnen in Zaragoza. 

Favorieten: Juan Molano, Alberto Dainese, Kaden Groves, Gerben Thijssen en Ivan Garciá Cortina

13 / vr. 08-09 / Formigal > Col du Tourmalet

Op vrijdag 8 september staat de koninginnenrit van de Ronde van Spanje op het programma, al wordt deze vrijwel in zijn geheel in Frankrijk verreden. Het Vuelta-peloton trekt de Pyreneeën in voor een klassieke Tour-etappe. Na een afdaling van zo’n 30 kilometer staat de renners achtereenvolgend de Col d’Aubisque, de Col de Spandelles en de finish op de top van de Col du Tourmalet te wachten. Een monsteretappe die ook nog eens heel kort is in afstand… Spektakel gegarandeerd! 

In deze etappe is het alles of niets voor de klassementsrenners. Voor de betere klimmers onder hen is dit dé kans om het verschil te maken. De opeenvolging van zware beklimmingen over een relatief korte afstand heeft in de Tour al vaak voor grote verschillen geleidt en dat zal hier niet anders zijn. Vingegaard en Roglic zijn daarom hier kandidaat-winnaars, maar ook Almeida, Thomas en Landa zullen hier op basis van hun klasse boven komen drijven. 

Favorieten: Jonas Vingegaard, João Almeida, Primoz Roglic, Aleksandr Vlasov en Geraint Thomas

14 / za. 09-09 / Sauveterre-de-Béarn > Larra

Daags na de koninginnenrit staat er opnieuw een zware Pyreneeënrit op het menu. In etappe veertien licht de etappe wél in Spanje, en wel op Larra Belagua. Dit is het slotstuk van een super pittig tweeluik in de grensgebergte, waar diverse scenario’s mogelijk zijn. De beklimmingen van de Hourcére en de Puerto de Larrau maken dit een zware onderneming. 

Wanneer men in de etappe naar de Tourmalet flink heeft huisgehouden, is de kans aanwezig dat de heren klassementsrenners vandaag ietwat rustig aan doen. In dat geval zullen zij pas op de slotklim met hun krachten gaan smijten en kunnen de aanvallers vandaag een gooi doen naar de ritoverwinning. In dat geval maken sterke klimmers met een achterstand in het klassement een grote kans op de dagzege. 

Favorieten: Santiago Buitrago, Joe Dombrowski, Lenny Martinez, Jay Vine en Filippo Zana

15 / zo. 10-09 / Pamplona > Lekunberri

Na twee zware Pyreneeënritten is het in etappe vijftien de beurt aan de ‘barouders’. De etappe van Pamplona naar Lekunberri is namelijk te zwaar voor sprinters en te makkelijk voor de klassementsrenners. Aanvallen dus, waarbij de beklimming van de Puerto de Zuarrate beslissend is in de strijd om ritwinst. 

De Puerto de Zuarrate wordt in volle finale tweemaal beklommen. Deze helling van de tweede categorie is ruim 7 kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 4 procent. Niet erg lastig dus, maar wel lang genoeg om als slopend strijdtoneel te fungeren. Sterke vluchters zullen hier via een tactisch steekspel elkaar het snot voor de ogen rijden… 

Favorieten: Nico Denz, Thomas De Gendt, Bauke Mollema, Kobe Goossens en Filippo Ganna

16 / di. 12-09 / Liencres Playa > Bejes

De slotweek van de Ronde van Spanje wordt afgetrapt met een etappe naar Bejes, waar de renners een hele steile slotklim voorgeschoteld krijgen. De slotklim is amper vijf kilometer lang, maar super lastig met – vooral in het tweede gedeelte – stroken met stijgingspercentages van 14% of zelfs hoger.  

Vandaag is het dus weer tijd voor de ‘steile-wand-klimmers’, waarbij de kans groot is dat er een vluchtersgroep gaat lopen. Morgen staat de bevreesde Angliru namelijk op het programma en de klassementsploegen zullen hun knechten vandaag dus niet al te veel laten werken. Sterke heuvelpuncheurs moeten vandaag dus mee in de vroege vlucht zitten om kans te maken op de ritoverwinning. 

Favorieten: Pierre Latour, Santiago Buitrago, Lennard Kämna, Oscar Onley en Jésus Herrada

17 / wo. 13-09 / Ribadesella > Alto de l’Angliru

Het hoogtepunt van de derde week is natuurlijk de etappe van vandaag met finish op de Alto de l’Angliru. Zwaarder krijg je ze niet… Deze beklimming behoeft geen verdere introductie. De naam, de stijgingspercentages, de erelijst en het profielplaatje zeggen immers al genoeg.

Voor wanneer het klassement nog in een definitieve plooi ligt, gaat deze etappe hoe dan ook beslissend zijn in de strijd om de eindzege. Op de bevreesde steile stroken van de Angliru moet iedereen met de billen bloot en zijn alle renners op zichzelf aangewezen. Alleen de sterkste en meest fitte coureurs kunnen hier zegevieren, mede ook door de zware aanloop in deze korte, maar enorm lastige etappe. 

Favorieten: João Almeida, Primoz Roglic, Enric Mas, Jonas Vingegaard en Geraint Thomas

18 / do. 14-09 / Allande > La Cruz de Linares

Daags na de megasteile beklimming van de Alto de l’Angliru staat er opnieuw een hele lastige etappe op het programma – alsof de Vuelta nog niet zwaar genoeg is in de derde week. De renners krijgen vijf beklimmingen te verwerken, waarvan tweemaal de Puerto de la Cruz de Linares, waar bij de tweede passage op de top de finish ligt. 

Als er in het klassement nog ruimte is voor een strijd om de rode trui, dan kan dit wel eens ene hele boeiende etappe worden. Op de diverse beklimmingen richting de slotklim kan er overal aangevallen worden, waarmee dit een mooie rit is voor een succesvolle coupe. Als de beide Jumbo-kopmannen nog niet in het rood rijden, zullen zij deze rit aangrijpen om de Vuelta op z’n kop te zetten, al is de kans het grootst dat we hier een kopgroep gaan zien strijden om de ritzege. 

Favorieten: Filippo Zana, Cian Uijtdebroeks, Max Poole, Jay Vine en Wout Poels 

19 / vr. 15-09 / La Bañeza > Íscar

Na drie hele zware dagen krijgen de renners in rit negentien eindelijk de rust om een beetje op adem te komen. Deze etappe van La Bañeza naar Iscar is namelijk volledig vlak en daarmee op maat voor de heren sprinters. Toch moeten de klassementsrenners attent zijn, aangezien de wind zich in deze regio zomaar kan bemoeien met het koersverloop. 

Wanneer de wind een rol van betekenis speelt, kan dit wel eens een heel vervelende etappe worden voor veel renners uit het peloton. Een waaieretappe rijden aan het einde van een grote ronde lijkt geen pretje… Echter, om niet bedrogen uit te komen gaan we niet te veel rekenen op een waaierrit en gaan we er gewon vanuit dat dit een rustige etappe wordt met een massaprint aan het einde. 

Favorieten: Kaden Groves, Juan Molano, Alberto Dainese, Marijn van den Berg en Milan Menten

20 / za. 16-09 / Manzanares > Guadarrama

Op de laatste zaterdag van de Vuelta 2023 staat een atypische heuvel-/bergetappe op het programma. De renners moeten maar liefst tien gecategoriseerde hellingen zien te overleven. Geen van deze beklimmingen is écht lastig, maar de opeenvolging moet pijn gaan doen bij iedereen in het Vuelta-peloton. 

Als er in dit stadium nog klassementsrenners zijn die de rode trui denken te kunnen veroveren, kunnen we wel eens een legendarische etappe te zien krijgen. Aanvallen is hier namelijk overal mogelijk. De ploeg van de leider in het klassement is hoe dan ook moegestreden aan het einde van de Vuelta, waarmee het onmogelijk lijkt om een rit als deze van A tot Z te controleren. Echter, wanneer de winnaar van de Ronde van Spanje hier al bekend is, kunnen we ook zomaar een tegenvallende etappe te zien krijgen waarmee de Vuelta als een nachtkaars uitgaat… 

Favorieten: Oier Lazkano, Luis Leon Sanchez, Kobe Goossens, Kévin Vauquelin en Bauke Mollema

21 / zo. 17-09 / La Zarzuela > Madrid

De slotrit van de Vuelta voert de renners naar Madrid. In de Spaanse hoofdstad gaan we dezelfde taferelen zien in Parijs tijdens de Ronde van Frankrijk; feest, grappen en grollen en daarna nog even koersen in het epicentrum van de stad. De rit eindigt naar alle waarschijnlijkheid in een massasprint. 

Favorieten: Juan Molano, Gerben Thijssen, Alberto Dainese, Bryan Coquard en Kaden Groves

// AG2R Citroën

// Alpecin – Deceuninck

// Astana

// Bahrain – Victorious

// BORA hansgrohe

// Burgos BH

// Caja Rural

// Cofidis

// EF Education

// Groupama – FDJ

// INEOS Grenadiers

// Intermarché 

// Lidl – Trek

// Lotto – DSTNY

// Movistar 

// Soudal – Quick Step

// Team Arkéa Samsic

// Team DSM

// Team Jayco

// Team Jumbo – Visma

// Team TotalEnergies

// UAE Team Emirates

01 / za. 26-08 / Barcelona – Barcelona (TTT)

Primoz Roglic

Met drie eindzeges in de Ronde van Spanje en de eindoverwinning in de Giro van dit jaar is Primoz Roglic een van de drie kanonnen op de startlijst. De Sloveen is al ruim in de dertig, maar nog altijd getergd om grote rondes te winnen. Samen met Vingegaard is hij het superduo bij Jumbo deze Vuelta. Roglic is de meest explosieve van de twee en beschikt bovendien van een kop van beton. Is dat genoeg voor een vierde Vuelta-zege?

Jonas Vingegaard

Na zijn tweede Tourzege gaat Jonas Vingegaard nu op voor zijn eerste deelname aan de Ronde van Spanje. Al aan het begin van dit seizoen was duidelijk dat de Deen ook de Vuelta zou gaan rijden. Zijn seizoen is dus hier deels op afgestemd dus hij neemt zijn deelname erg serieus. Als beste klimmer van de wereld krijgt hij ook nog eens een prachtig parcours voorgeschoteld. Blijft hij tot het einde fit genoeg om de dubbel binnen te hengelen?

Remco Evenepoel

Als titelverdediger en regerend wereldkampioen tijdrijden is Remco Evenepoel natuurlijk het derde kopstuk in deze Vuelta. De jonge Belg won vorig jaar vrij overtuigend de Spaanse rittenkoers, al moest Roglic de mooie strijd jammer genoeg vroegtijdig staken. Door het nu op te nemen tegen Vingegaard én Roglic gaan we zien uit welk hout de klassementsrenner Remco Evenepoel gesneden is. Goed genoeg voor de eindzege?

Geraint Thomas

Ondanks dat ‘G’ al 37 jaar oud is, lijkt hij in de bloei van zijn wielerleven. Vorig jaar werd hij derde in de Tour achter Vingegaard en Pogacar en dit jaar won hij ei zo na de Giro, waar hij in de laatste klimtijdrit uit het roze werd gereden. Het toont aan dat Thomas nog altijd een zeer sterke klassementsrenner is die ook in de Vuelta hoge ogen kan gooien. Kan hij ook hier mee gaan doen voor het eindpodium?

João Almeida

Bij het sterke UAE beschikt men over meerdere toppers, al is João Almeida op dit moment de meest constante als het om klassementen gaat. De Portugees werd dit jaar derde in de Giro en eindigde vorig als vijfde in de Vuelta a España. Almeida valt in bergetappes vaak op door als een van de eerste favorieten te lossen, om daarna als een van de beste boven te komen drijven. Levert hem dat dit jaar een podiumplek op?

Juan Ayuso

De tweede man bij UAE is het Spaanse toptalent Juan Ayuso. Hoe ouder hij wordt, hoe meer hij lijkt te kunnen. De nog maar 22-jarige topper werd vorig jaar al derde in de Vuelta en won dit jaar de Ronde van Zwitserland. Hij stond in het begin van zijn prille carrière bekend als talentvol klimmer, maar kan ook hard uithalen in tijdritten. Dit jaar won hij de lange tijdrit in de Ronde van Zwitserland, waar hij Remco Evenepoel versloeg.

Eddie Dunbar

De Giro d’Italia van 2023 was er een van de doorbraak van diverse renners. Ook die van Eddie Dunbar, die bergop ineens tot de allerbeste bleek te horen. De Ierse klimmer van Jayco had lang zicht op een top-vijf notering, maar eindigde uiteindelijk als zevende. In de Vuelta gaat hij opnieuw voor een dikke top-tien, waarbij hij hulp krijgt van enkele sterke klimmers. 

Aleksandr Vlasov

Al een paar jaar komt het Duitse Bora met een sterke selectie op proppen in de grote rondes. Dat is ook het geval in de Ronde van Spanje van dit jaar. De meest vooruitgeschoven pion is Aleksandr Vlasov, de Russische klassementsrenner die al diverse top tiennoteringen in grote rondes bijeen reed. In Spanje is hij met zijn klim- en tijdritvermogen een grote kandidaat voor de top vijf.

Enric Mas

Het Spaanse Movistar stuurt dit jaar opnieuw Enric Mas als kopman naar hun thuisronde. Niet gek ook, want in topvorm behoort hij tot de allerbeste klimmers ter wereld en kan hi net als vorig jaar het eindpodium halen. Echter, na zijn valpartij in de openingsrit van de Tour reed hij niet één wedstrijd. Het is dus gissen naar zijn huidige vorm.

Romain Bardet

Na zijn tegenvallende Tour waarin hij moest opgeven in etappe 14 staat Romain Bardet aan de start van de Ronde van Spanje. De Fransman kwakkelt dit seizoen echter met zijn vorm en zijn fysieke gesteldheid. Daarmee is het zeer onzeker of hij in staat is om een klassement te rijden in de Vuelta. Gaan voor etappes lijkt een beter idee voor Bardet.

Mikel Landa

Thuisrijder Mikel Landa verkeerde in het voorjaar in blakende vorm met onder meer een derde plaats in de Waalse Pijl, maar zakte sindsdien een paar keer flink door het ijs. In de Tour kon hij geen potten breken en daarom is het maar de vraag in welke vorm hij aan de start in Barcelona verschijnt. Mits in zijn voorjaarsvorm, dan mogen we veel van hem verwachten!

Thymen Arensman

Bij INEOS is Thomas, net als in de Giro de grote kopman en lijkt Thymen Arens man, net als in de Giro, de tweede man voor het klassement. In de Giro kwam dat voort uit het wegvallen van Geoghegan Hart, maar nu in de Vuelta is de Nederlander de échte nummer twee bij de Britse ploeg. Kan hij voor de derde keer op rij top tien in een grote ronde rijden?

Hugh Carthy

Gaat hij voor een klassement of voor etappes? Hugh Carthy deed het allebei al eens een keer en in beide gevallen succesvol. Zijn tijdrit en explosieve vermogen is misschien wat aan de matige kant, maar zijn klimmersbenen behoren tot de beteren in het peloton. 

Cian Uijtdebroeks

Naast Vlasov, Higuita en Buchmann beschikt BORA ook nog over Cian Uijtdebroeks in de Vuelta. De jonge Belg lijkt een groeibriljant als klassementsrenner en wist dit jaar al in drie World Tour rittenkoersen in de top tien te eindigen. Wat kan hij bij zijn grote ronde-debuut?

Damiano Caruso

De ervaren Damiano Caruso is samen met Mikel Landa en Santiago Buitrago het speerpunt bij Bahrain. Waar de Italiaan in het begin nog te boek stond als explosieve klimmer met een sterke sprint, is hij tegenwoordig een constante klimmer die zijn krachten uitstekend kan verdelen.

Sprinters

Alberto Dainese

Op papier lijkt Alberto Dainese de beste sprinter in de Vuelta van 2023. De Italiaan beleefde dit jaar in de Giro een van zijn mooiste momenten uit zijn carrière door te winnen in thuisstad Caorle. Het was overigens zijn enige overwinning in een ietwat tegenvallende Ronde van Italië. Onlangs in de Arctic Race of Norway wist hij een massasprint te winnen, dus qua vorm lijkt hij in orde.

Gerben Thijssen

Renners uit de lage landen lijken tegenwoordig de dienst uit te maken in de massasprints, dus ook in de Vuelta staat er een sterke Belgische sprinter op de startlijst. Gerben Thijssen is zijn naam en hij maakt in Spanje zijn grote ronde-debuut. Dit jaar maakte hij al een paar keer indruk. Zo won hij de Breden Koksijde Classic voor Pascal Ackermann en Sam Welsford.

Alpecin - Deceuninck | shirt

Kaden Groves

Ook in de Vuelta staat er bij Alpecin Deceuninck natuurlijk een topsprinter op de startlijst. Geen Jasper Philipsen, maar Kaden Groves; een rappe Austarliër die al etappes won in de Giro en in de Vuelta. Qua pure snelheid behoort hij net niet tot de wereldtop, maar zodra het parcours ietwat listiger wordt, komt hij als sprinter het beste uit de bus. 

Juan Sébastian Molano

UAE stuurt naast een paar toppers voor het klassement ook een zeer kansrijk sprinter naar de Vuelta. Juan Sebastian Molano won vorig jaar de slotetappe in Madrid en is ook dit jaar goed op dreef. Zo won de Colombiaan een rit in de UAE Tour, de GP Denain en een etappe in de voorbije Ronde van Burgos.

Bryan Coquard

Al sinds jaar en dag behoort Bryan Coquard tot de top van de sprintersgilde, al is hij nooit een échte wereldtopper. De Fransman is snel, maar is vooral sterk op explosieve en grillige parcoursen. Toch is hij iemand om ook rekening mee te houden in de vlakke sprints. In de Tour reed hij namelijk een karrevracht aan ereplaatsen bij elkaar.

Marijn van den Berg

We hebben in Nederland al heel veel topsprinters, maar met Marijn van den Berg lijkt er nog een topper in aantocht. De sprinter van EF is sterk op lastige parcoursen en heeft een vinnige sprint in huis. Hij toonde onlangs nog zijn uitstekend vorm met een ritzege in de Ronde van Polen. Dat belooft!

Milan Menten

Geen Ewan of De Lie, maar Milan Menten als spurter bij Lotto DSTNY. De jonge Belg maakt de voorbije jaren grote stappen voorwaarts als sprinter. Hij is bezig aan zijn eerste jaar bij de Belgische ploeg en liet zich al vaak zien in diverse massasprints. Hij won dit jaar één keer. Menten schreef namelijk Le Samyn op zijn naam.

Ivan Garciá Cortina

Een échte sprinter is hij niet, maar Ivan Garciá Cortina is een krachtpatser en een enorme tempobeul die goed kan aankomen. De vinnige versnelling zoals de pure sprinters die hebben heeft hij niet, maar wanneer hij goed geplaatst is in de sprint, rijd hij gegarandeerd naar een top vijf.

Hugo Hofstetter

Als laatste kansrijke sprinter staat Hugo Hofstetter op de startlijst. De Fransman is de sprintkopman van Arkea en is in staat om in meerdere etappes mee te doen in de sprint. Hij is namelijk sterk op klassieke parcoursen en is dus een sprinter van de lange adem. Hoe zwaarder, hoe beter!

In de Vuelta a España 2023 kruisen ‘Project Jumbo’ en ‘Project Evenepoel’ elkaars wegen, met hopelijk en naar verwachting een prachtig duel. De Jumbo-ploeg streeft ernaar om de geschiedenisboeken in te duiken en wil de derde grote ronde in één seizoen winnen met Jonas Vingegaard óf Primoz Roglic. Dat terwijl Soudal – Quick Step bezig is om Remco Evenepoel via een nieuwe uitdaging in de Vuelta klaar te stomen om de eerste Belgische Tourwinnaar sinds Eddy Merckx te worden. In deze Ronde van Spanje kruisen deze projecten elkaar en gaan we dus een strijd zien tussen de Belg en de twee toppers van Jumbo – Visma. Een interessant duel… 

Wie van de drie is het meest kansrijk? Jonas Vingegaard! Hij is momenteel de allerbeste ronderenner, won al twee twee keer de Tour de France, is de beste klimmer ter wereld en kan ook in enorm uithalen. Het enige dat in zijn nadeel spreekt is dat hij onlangs een zware Ronde van Frankrijk heeft gereden. Wat daar dan weer tegenover staat is dat de Deen al in het begin van het seizoen wist dat hij de Ronde van Spanje ging rijden. Bij een ultraprofessionele ploeg als Jumbo Visma is hier gegarandeerd rekening mee gehouden in de opbouw van zijn vormpijl gedurende het seizoen. Vingegaard is misschien wat vermoeider tegen het einde van de Vuelta, maar hij zal hoe dan ook in blakende vorm aan de start staan. 

Hoewel ploeggenoot Roglic alle rittenkoersen die hij reed in 2023 wist te winnen, incluis de Giro, lijkt zijn manier van rijden en winnen niet zo overtuigend als eerder in zijn carrière. De Sloveen moet het vooral hebben van zijn explosieve eindschot en dus bonusseconden. Daarmee lijkt hij het in échte zware ritten onder te moeten doen voor zijn beter klimmende teamgenoot. Wat dan weer in het voordeel van Roglic spreekt, is dat er relatief veel etappes met explosieve finishes uitgetekend zijn in het Vuelta-parcours. Daarmee kan Roglic wel eens koning-boni worden… 

En Remco Evenepoel dan? Is hij sterk genoeg om Jonas Vingegaard weerstand te bieden? Nee. Althans, bergop niet. De jonge Belg staat hoe dan ook in blakende vorm aan de start van de Spaanse rittenkoers, maar is in basis hoe dan ook de mindere klimmer ten opzichte van Vingegaard, en ook Roglic. Zijn winst moet Evenepoel boeken in de tijdrit, waar hij als wereldkampioen verschroeiend moet kunnen uithalen. Echter, de verschillen die hij daar kan maken wegen niet op tegen het verlies dat hij kan oplopen in de zware Pyreneeënritten. Een typische Vuelta-bergrit met een vlakke aanloop en één zware col kan Evenepoel namelijk gemakkelijk aan, maar een opeenvolging van lange beklimmingen lijkt er te veel aan op dit moment van zijn carrière. 

En de rest? Maakt er nog iemand kans op het eindpodium? Ja, zeker! Hoewel Vingegaard en Pogacar in het huidige wielrennen in de grote rondes onaantastbaar lijken, staan Roglic en Evenepoel stukken meer binnen bereik van de overige klassementsrenners. Neem UAE met João Almeida en Juan Ayuso, die beide al eens podium reden in grote rondes. Of neem Geraint Thomas, die dit jaar nipt verslagen werd door Roglic in de Giro. Of neem Enric Mas, die – mits in topvorm – voor niemand onder hoeft te doen in het hooggebergte. Dit zijn allemaal renners die op basis van hun kwaliteiten mogen denken aan het podium. Mocht Vingegaard toch niet in staat zijn om de Vuelta te domineren dan mogen deze toppers zelfs dromen van eindwinst. 

// START & FINISH

Barcelona / zaterdag 26 augustus

Madrid / zondag 17 september

// HISTORIE

LAATSTE EINDWINNAARS
2022 / Remco Evenepoel (BEL)
2021 / Primoz Roglic (SLO)
2020 / Primoz Roglic (SLO)
2019 / Primoz Roglic (SLO)
2018 / Simon Yates (GBR)
2017 / Chris Froome (GBR)
2016 / Fabio Aru (AST)
2015 / Nairo Quintana (COL)
2014 / Alberto Contador (ESP)
2013 / Chris Horner (USA)
2012 / Alberto Contador (ESP)
2011 / Chris Froome (GBR)
2010 / Vincenzo Nibali (ITA)
2009 / Alejandro Valverde (ESP)
2008 / Alberto Contador (ESP)
2007 / Denis Menchov (RUS)
2006 / Alexandre Vinokourov (KAZ)
2005 / Roberto Heras (ESP)
2004 / Roberto Heras (ESP)
2003 / Roberto Heras (ESP)
2002 / Aitor González (ESP)
2001 / Luis Ángel Casero (ESP)
2000 / Roberto Heras (ESP)
1999 / Jan Ullrich (GER)

VEELWINNAARS
4x / Roberto Heras (ESP)
3x / Alberto Contador (ESP)
3x / Tony Rominger (SUI)
3x / Primoz Roglic (SLO)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *