Verslagen, uitgeblust, kapot. Het lichtje ging uit. Op de brute Col de la Loze moest Tadej Pogacar lossen en verloor hij bijna zes minuten. Hij was moegestreden, terneergeslagen en opgebrand. Zijn motor was leeg. Zijn benen waren leeg. De blik in zijn ogen was leeg. Hij ging verschrikkelijk hard en heldhaftig ten onder, zoals een ware kampioen betaamt.


Foto: A.S.O. / Pauline Ballet


Het verlies van Pogacar op de zwaarste klim uit de Tour de France kwam niet uit de lucht vallen. De Sloveen gooide in deze Ronde van Frankrijk alles in de strijd met Jonas Vingegaard, maar dan ook echt álles. Het leverde een prachtig duel op, tot aan de tijdrit. Daar verloor Pogacar al veel, om een dag later definitief door het ijs te zakken. Op het favoriete terrein van de Deen liep Pogacar leeg. Dat na bijna drie weken volle bak racen.

Er wordt hevig gespeculeerd over de inzinking van de Sloveense alleskunner. En die speculaties vliegen alle kanten op. Ligt het toch aan de gebrekkige voorbereiding? Was de koortslip een teken van ziekte? Heeft Jumbo hem vakkundig gesloopt? Is zijn ploeg niet professioneel genoeg? Slooft hij zich te veel uit naast de fiets? Is hij zelf niet professioneel genoeg? Heeft hij zichzelf gesloopt? Is het wel verstandig om in het voorjaar zo tekeer te gaan zoals hij doet?

Deze vragen – en nog veel meer – worden er gesteld rondom het verlies van Pogacar. Sommige vragen zeer terecht, maar het merendeel van de vragen en speculaties is onbenullig.

Ikzelf zag een groot kampioen veel te vroeg lossen met een lege blik van verslagenheid in zijn ogen. Pogacar was mentaal gekraakt en fysiek moegestreden. Hij had verloren en hij was zich er bewust van. Niets meer. Niets minder. Hij ging heldhaftig ten onder. Als een ware kampioen.

Ik volg de wielersport al vanaf eind jaren '90 en sindsdien elk jaar weer een beetje fanatieker. Daarnaast schrijf ik graag en vind ik het leuk om digitaal creatief bezig te zijn. Dit komt samen op Wielervisie, waar ik met passie mijn visie op de wielersport deel.

Leon Janssen, 32 jaar