Bizar. Fenomenaal. Ongekend. Van begin tot eind. Van start tot finish. Van klim tot afdaling en van afdaling tot klim. Je zag duidelijk dat het hard ging, al vanaf de start. En wanneer je kan zien dat het hard gaat, dan weet je dat het ook écht hard gaat. Dat wat Jonas Vingegaard op dinsdag 18 juli 2023 deed gaat met dikgedrukte letters de geschiedenisboeken in.


Foto: A.S.O. / Pauline Ballet


Een uithaal van deze proporties hebben we zelden gezien in tijdriten. Ja, Pogacar deed iets eens gelijks op La Planche des Belles Filles in 2020. Ook Froome haalde meermaals uit in ritten tegen de klok, evenals Bradley Wiggins in 2010. Als we nog verder teruggaan denken we aan de tijdritten van Armstrong en Ullrich, maar natuurlijk ook aan Indurain, om nog maar te zwijgen van ‘Monsieur Chrono’ Jacques Anquetil. De tijdrit van Vingegaard mag met recht vergeleken worden met deze kampioenen. Wat mij betreft staat deze zelfs bovenaan, of spreek ik dan vanuit de waan van de dag?

De grootsheid van de prestatie van Vingegaard is af te lezen in de tijdsverschillen. Ruim anderhalve minuut voor op nummer twee Pogacar en bijna drie minuten voor op tijdritkanon Van Aert. En dat over een afstand van net iets meer dan 22 kilometer. Ongekend. Bruut. Meedogenloos.

De wijze waarop Vingegaard uit de startblokken schoot was tekenend voor zijn rit tegen de klok. De laatste keer die ik op eenzelfde wijze een tijdrit zag aanvangen – of beter gezegd: aanvallen – was Pogacar in de slottijdrit in de Tour van 2020, met eenzelfde soort verbluffend resultaat.

De beste van dit moment

Dat wat Vingegaard liet zien in de tijdrit onderstreept zijn kwaliteiten. De Deen is een fenomeen geworden. En dat in slechts een paar jaar tijd. Daar waar Pogacar verreweg de beste wielrenner van dit moment is, is Vingegaard verreweg de beste ronderenner van dit moment.

De kopman van Jumbo zette in de tijdrit een prestatie neer die wereldwijd inslaat als een bom, op een positieve wijze welteverstaan. De tijdrit van Vingegaard was zó goed, zó verbluffend, zó sterk, zó overtuigend en zó briljant, dat het op gelijke voet gezet mag worden met ‘de Finestre-rit van Froome’, ‘de Amstel Gold Race van Van der Poel’ en ‘de Oropa-rit van Tom Dumoulin’. Allemaal unieke prestaties van ware kampioenen, exact zoals we zagen in de tijdrit naar Combloux; een unieke tijdrit van een ware kampioen. Jonas Vingegaard. Kampioen.

Ik volg de wielersport al vanaf eind jaren '90 en sindsdien elk jaar weer een beetje fanatieker. Daarnaast schrijf ik graag en vind ik het leuk om digitaal creatief bezig te zijn. Dit komt samen op Wielervisie, waar ik met passie mijn visie op de wielersport deel.

Leon Janssen, 32 jaar