De Tour van 2023 is afgelopen. Het leven van dag tot dag met elke dag weer een nieuwe Touretappe is voorbij; liefhebbers bevinden zich de komende dagen in het zogeheten zwarte gat. De enige remedie is vooruitdenken. Dromen over de Tour van 2024. De Ronde van Frankrijk van volgend jaar heeft alles in zich om nóg mooier te worden dan die van dit jaar. Echt? Ja, echt! Hier 7 redenen waarom:


Foto: Ville de Nice / Pascal Segrette

1. Nieuwe ronde, nieuwe kansen: Vingegaard versus Pogacar

Ook in de Tour van 2024 zullen Vingegaard en Pogacar het tegen elkaar opnemen. Dit jaar was de tweestrijd tussen beide kampioen telkens weer het gesprek van de dag (al bleek het achteraf geen échte tweestrijd). Met de ervaring die zij dit jaar hebben opgedaan zullen zij de handschoen volgend jaar weer oppakken. De speculaties vooraf beginnen vanaf de bekendmaking van het parcours in oktober, waarna iedereen in juli opnieuw naar een prachtig duel gaat kijken. De beste wielrenner ter wereld tegen de beste ronderenner ter wereld in de Tour de France 2024!

2. Bella Italia! Een loodzwaar Italiaans Grand Départ

De Tour van 2024 begint in Italië met het Grand Départ in het beeldschone Florence. Net als de Tourstart in het Baskenland is de Italiaanse opener loodzwaar. De eerste etappe gaat van Florence, over de Apennijnen, naar Rimini met maar liefst 7 beklimmingen. Op dag twee trekken de renners naar Bologna waar men in volle finale tweemaal over de beroemde San Luca (1,9km á 10,1%) wordt gestuurd. Opnieuw een loodzwaar en prachtig openingsweekend dus. Ook de derde etappe wordt in Italië verreden, waarbij de rappe mannen zich mogen opmaken voor een massasprint in Turijn. De profielen van het Italiaanse Grand Départ staan onderaan deze blog. 

3. Prachtig eerbetoon aan Il Pirata

De oplettende lezer heeft het vast al opgemerkt; de finishplaats van etappe één en de startplaats van rit twee doen denken aan één naam: Marco Pantani. De markante Italiaan wordt geëerd met finish in Rimini, waar hij stierf, en met de start in Cesenatico, waar hij een groot deel van zijn leven woonde. Pantani is misschien wel de beste klimmer aller tijden, maar in Italië is hij nog veel meer dan dat. Ondanks zijn twijfelachtige dopingverleden wordt hij in Italië aanbeden als geen ander en daar kijkt de Tourorganisatie (gelukkig) niet van weg. Het eerbetoon aan Marco Pantani zal prachtig zijn, laat dat maar aan de tifosi over.

4. Eindelijk… Remco Evenepoel in de Tour!

Zoals het er nu naar uitziet rijdt Remco Evenepoel in 2024 zijn eerste Tour de France. En dat werd tijd ook! De jonge Belg won al tweemaal Luik – Bastenaken – Luik, één keer de Vuelta en werd al wereldkampioen, maar reed nog nooit de Tour. In 2023 was de Giro zijn hoofddoel, maar moest hij halverwege ziek opgeven. Naar de Tour in een vrije rol was geen optie voor hem en zijn ploeg, maar voor volgend jaar staat de Ronde van Frankrijk vooralsnog wél op zijn programma. Hoe verhoudt de klasse van Evenepoel zich tegenover die van Pogacar en Vingegaard? Daar krijgen we in 2024 eindelijk antwoord op!

5. Geen Champs-Elysées, maar Promenade des Anglais

Voor de tegenstanders van de traditionele slotrit in Parijs is er goed nieuws: de Tour van 2024 eindigt niet in Parijs, maar in Nice. Vanwege de Olympische Spelen in Parijs is het niet mogelijk om een slotrit in de Franse hoofdstad te organiseren. Geen massasprint op de Champs-Elysées dus. Ook geen feestelijke taferelen aan het begin van de rit, want de Tour van 2024 eindigt met een zware tijdrit van Monaco naar Nice. Deze rit tegen de klok is 35 kilometer lang en stuurt de renners over de Col d’Èze. Een zeer lastig toetje aan de Côte d’Azur! Het profiel van de slottijdrit staat onderaan deze blog. 

6. Primoz Roglic terug in de Tour!

Het heeft er alle schijn van dat Primoz Roglic in 2024 terugkeert in de Ronde van Frankrijk. En zeg nu eerlijk, wie gunt hem die langverwachte Tourzege nu niet? Oké, misschien een enkeling die heel fanatiek Van Aert-supporter is, maar verder gunt iedereen Roglic wel de Tourzege. De kans dat het er ook echt van gaat komen lijkt natuurlijk niet zo groot, want op dit moment lijken Vingegaard en Pogacar een paar maatje te groot. Dat terwijl Roglic zelf al ver in de dertig is. Desalniettemin gaan we ongetwijfeld weer genieten van deze geweldenaar in de Ronde van Frankrijk, zij het in een rol als schaduwkopman.

7. Superzware bergrit op de laatste zaterdag

De Tourfinish in en rond Nice bestaat niet alleen uit de tijdrit op de zondag, maar bevat ook een loodzware bergetappe op zaterdag. Vanuit Nice trekken de renners over de Col de Braus, Col de Turini en Col de Colmaine, waarna de finish ligt op de Col de Couillole. Dat zijn 4 superzware beklimmingen in amper 132 kilometer; een gigantisch zwaar klimmerstoetje in de Tour van 2024 dus. Het profiel van de bergrit naar de Col de Couillole staat onderaan deze blog. 


Profielen etappes 1, 2, 3, 20 en 21 van de Tour 2024:
Profiel etappe 1
profiel etappe 1 tour 2024 florence rimini

Profiel etappe 2
profiel etappe 2 tour 2024 cesenatico bologna

Profiel etappe 3
profiel etappe 3 tour 2024 plaisance torino

Profiel etappe 20
profiel etappe 20 tour 2024 nice col de couillole

Profiel etappe 21
profiel etappe 21 tour 2024 monaco nice

 

Ik volg de wielersport al vanaf eind jaren '90 en sindsdien elk jaar weer een beetje fanatieker. Daarnaast schrijf ik graag en vind ik het leuk om digitaal creatief bezig te zijn. Dit komt samen op Wielervisie, waar ik met passie mijn visie op de wielersport deel.

Leon Janssen, 32 jaar